Przepis i sposób przygotowania na: Papilot z łososiem z marynowanymi warzywami.
Marynowanie jest ekspresowe. Smak marynaty osiągamy dzięki gotowaniu w winie i kwasowi z ogórków .
Dla bardziej głodnych danie można wzbogacić łyżką ugotowanego ryżu.
Marynata z warzyw:
3 korniszony
3 szalotki
½ strąka papryki
1łyżka kaparów
100 ml wina wytrawnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantny
2 łyżki posiekanej pietruszki
Łososia doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na każdym kwadracie ciasta, po przekątnej, ułożyć liść sałaty, na nim łyżkę ryżu lub nie, i kawałek ryby.
Brzegi ciasta przepędzlować białkiem i skleić trójkąt. Posmarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w temp.230 stop.około 15 min,do zrumienienia.
W czasie pieczenia przygotować marynowane warzywa.
Szalotki pokroić w kostkę, zalać winem ,zagotować i odparować płyn.
Dodać resztę składników, papryka - kostka, kapary - połówki, dusić 2-3 min i na końcu wsypać natkę pietruszki.
Papiloty ułożyć na liściach sałaty a obok marynowane warzywa. Taki zestaw sprawi rozkosz każdemu smakoszowi.