Papilot z łososiem z marynowanymi warzywami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    2 szt
  • ciasto francuskie

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól, pieprz

  • sezam czarny

  • sałata cukrowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świetny kontrast łagodnego łososia w cieście francuskim i kwasu marynowanych warzyw.
Marynowanie jest ekspresowe. Smak marynaty osiągamy dzięki gotowaniu w winie i kwasowi z ogórków .
Dla bardziej głodnych danie można wzbogacić łyżką ugotowanego ryżu.

Marynata z warzyw:
3 korniszony
3 szalotki
½ strąka papryki
1łyżka kaparów
100 ml wina wytrawnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantny
2 łyżki posiekanej pietruszki

Łososia doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na każdym kwadracie ciasta, po przekątnej, ułożyć liść sałaty, na nim łyżkę ryżu lub nie, i kawałek ryby.
Brzegi ciasta przepędzlować białkiem i skleić trójkąt. Posmarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w temp.230 stop.około 15 min,do zrumienienia.

W czasie pieczenia przygotować marynowane warzywa.
Szalotki pokroić w kostkę, zalać winem ,zagotować i odparować płyn.
Dodać resztę składników, papryka - kostka, kapary - połówki, dusić 2-3 min i na końcu wsypać natkę pietruszki.

Papiloty ułożyć na liściach sałaty a obok marynowane warzywa. Taki zestaw sprawi rozkosz każdemu smakoszowi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 10.10.2013 21:02
rewelacyjne :)
Ela_K 10.10.2013 20:17
aż mi ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat