Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papanaci - placki z twarogiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 4 szt
śmietana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia
cukier puder
twaróg 1/2 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Papanaci - placki z twarogiem

Papanaci, na które przepis znalazłam w książce Macieja Halbańskiego " Potrawy z różnych stron świata"pochodzą z Rumunii. To po prostu twarogowe placuszki na słodko, zupełnie nie skomplikowane. Pyszne. Choć mam do przepisu pewno zastrzeżenie - na drugi raz nie dodam cukru bezpośrednio do surowego ciasta, a dopiero większą ilością posypię placki pudrem, bowiem usmażenie ich wg. oryginalnej wersji, na złoto, graniczy z cudem :D
Twaróg mielimy, po czym ucieramy z żółtkami na gładką masę, dodając cukier (ja cukier bym jednak pominęła - ale to już zależy od Was), śmietanę, na koniec zaś mąkę.
Formujemy okrągłe, niewielki placuszki, i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż uzyskają ładny, złoty kolor. Posypujemy obficie cukrem pudrem, lub podajemy z bitą śmietaną. Na ciepło, ma się rozumieć :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 24.08.2012 19:53
same smakołyki widzę u Ciebie :) Inspirujesz :)
elficzna 20.08.2012 11:02
bardzo ladnie podane :)
Cukiereczek13 20.08.2012 10:14
wygladaja rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak