Papanaci - placki z twarogiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    4 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder

  • twaróg

    1/2 (tłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papanaci, na które przepis znalazłam w książce Macieja Halbańskiego " Potrawy z różnych stron świata"pochodzą z Rumunii. To po prostu twarogowe placuszki na słodko, zupełnie nie skomplikowane. Pyszne. Choć mam do przepisu pewno zastrzeżenie - na drugi raz nie dodam cukru bezpośrednio do surowego ciasta, a dopiero większą ilością posypię placki pudrem, bowiem usmażenie ich wg. oryginalnej wersji, na złoto, graniczy z cudem :D
Twaróg mielimy, po czym ucieramy z żółtkami na gładką masę, dodając cukier (ja cukier bym jednak pominęła - ale to już zależy od Was), śmietanę, na koniec zaś mąkę.
Formujemy okrągłe, niewielki placuszki, i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż uzyskają ładny, złoty kolor. Posypujemy obficie cukrem pudrem, lub podajemy z bitą śmietaną. Na ciepło, ma się rozumieć :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 24.08.2012 19:53
same smakołyki widzę u Ciebie :) Inspirujesz :)
elficzna 20.08.2012 11:02
bardzo ladnie podane :)
Cukiereczek13 20.08.2012 10:14
wygladaja rewelacyjnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat