Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 szklanka -
jajko
4 szt -
śmietana
2 łyżki -
cukier
4 łyżki -
sól
1/2 łyżeczki -
tłuszcz do smażenia
-
cukier puder
-
twaróg
1/2 (tłusty)
Przepis i sposób przygotowania Papanaci - placki z twarogiem
Twaróg mielimy, po czym ucieramy z żółtkami na gładką masę, dodając cukier (ja cukier bym jednak pominęła - ale to już zależy od Was), śmietanę, na koniec zaś mąkę.
Formujemy okrągłe, niewielki placuszki, i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż uzyskają ładny, złoty kolor. Posypujemy obficie cukrem pudrem, lub podajemy z bitą śmietaną. Na ciepło, ma się rozumieć :)
Komentarze (3)