Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z białą czekoladą i karmelizowanym rabarbarem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kremówka 400 ml
mleko 200 ml
biała czekolada 100 gram
cukier 4 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z białą czekoladą i karmelizowanym rabarbarem

Foremki wysmarować dokładnie masłem.

Kremówkę, mleko i drobno pokrojoną czekoladę umieścić w garnku i podgrzać, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. NIE GOTOWAĆ. Zdjąć z ognia. Dodać cukier i porządnie wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Chwilkę przestudzić i wlać do gorącej masy mleczno-czekoladowej, zmiksować mikserem, by żelatyna dokładnie się połączyła.

Rozlać do foremek. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki, by stężało.


Karmelizowany rabarbar:

150g rabarbaru
100g cukru
50 ml wody



Cukier wraz z wodą umieszczamy na patelni, mieszamy i podgrzewamy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki rabarbar i dusimy kilka minut aż będzie mięciutki.



Chcąc wyjąc panna cottę z foremek wystarczy delikatnie podważyć je nożem i postawić do góy nogami na talerz. Deser powiniem sam odejść od ścianek foremki.

Podajemy z karmelizowanym rabarbarem.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 04.03.2013 10:38
świetny przepis i kapitalne zdjęcie
Mr. & Mrs. Sandman 05.09.2012 15:13
Wspaniała konsystencja :) Zachęca do wypróbowania :)
agnieszka214 25.08.2012 15:56
pyszne ach zjadłabym troszk e

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak