Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z białą czekoladą i karmelizowanym rabarbarem
Kremówkę, mleko i drobno pokrojoną czekoladę umieścić w garnku i podgrzać, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. NIE GOTOWAĆ. Zdjąć z ognia. Dodać cukier i porządnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Chwilkę przestudzić i wlać do gorącej masy mleczno-czekoladowej, zmiksować mikserem, by żelatyna dokładnie się połączyła.
Rozlać do foremek. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki, by stężało.
Karmelizowany rabarbar:
150g rabarbaru
100g cukru
50 ml wody
Cukier wraz z wodą umieszczamy na patelni, mieszamy i podgrzewamy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki rabarbar i dusimy kilka minut aż będzie mięciutki.
Chcąc wyjąc panna cottę z foremek wystarczy delikatnie podważyć je nożem i postawić do góy nogami na talerz. Deser powiniem sam odejść od ścianek foremki.
Podajemy z karmelizowanym rabarbarem.
Smacznego :)