Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna Cotta mocnowaniliowa z sosem truskawkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 200 ml
mleko 200 ml
cukier puder 80 g
cukier waniliowy 1 łyż.
wanilia 2 laski
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżecz.
truskawki 200 g
cukier 3 łyż.
czekolada gorzka 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Panna Cotta mocnowaniliowa z sosem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Najpierw żelatynę rozpuszczam w trzech łyżkach gorącej wody. W rondlu podgrzewam razem mleko, śmietanę kremówkę, cukier oraz laski wanilii z wydrążonym miąższem. Dodaje do tego rozpuszczaną w wodzie żelatynę i dokładnie mieszam. Następnie wlewam płyn do foremek lub filiżanek, pozostawiam do ostygnięcia, po czym wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Krok 1 - Panna Cotta mocnowaniliowa z sosem truskawkowym foto
2
Czekoladę łamię na kostki i roztapiam w kąpieli wodnej, dekoruje nią talerze. Na to wykładam z foremek stężoną pannę cottę.
Krok 2 - Panna Cotta mocnowaniliowa z sosem truskawkowym foto
3
Podaje deser polany musem truskawkowym. Mus: Miksuję umyte i obrane truskawki z cukrem.
Krok 3 - Panna Cotta mocnowaniliowa z sosem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 28.02.2013 21:41
co za królewski deser ;]
kasienka23 04.11.2012 22:26
fajny przepis!
Ola1984 04.11.2012 21:58
Uwielbiam :)
Ola1984 04.11.2012 21:58
Uwielbiam :)
-Natka- 04.11.2012 20:56
mmmm, coś pysznego!
malaczarna23 04.11.2012 20:17
pyszności
Ewelina47 04.11.2012 20:05
super deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak