Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta inaczej
Laskę wanilii rozkrajamy i wyciągamy nożem z niej ziarenka dorzucając do garnka. Możemy dodać cukru gdy uznamy, że jest za mało słodkie
Całość podgrzewamy doprowadzając krótko do wrzenia (by aktywować agar)
W drugim garnku podgrzewamy bezalkoholowe piwo z 2,5 grama agaru doprowadzając do wrzenia
Przygotowujemy dwie formy: pierwsza mniejsza ok 20x20cm a druga niewiele większa. Mniejszą formę wkładamy do większej a w przestrzeń między nimi wlewamy zimnej wody i dorzucamy kostki lodu.
Do mniejszej formy wlewamy część piwa z agarem (wlewałam po 150ml) i czekamy ok 2 min do zastygnięcia. Podobnie postępujemy z drugą mieszanką delikatnie wlewając ją na górę i znów czekamy ok 2 min. Tak postępujemy aż do wyczerpania składników.
Całość odstawiamy do lodówki na ok 2h po czym możemy pokroić nasz deserek, który dzięki agarowi bardzo łatwo wychodzi z formy.
Smacznego!