Pani Walewska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    20 dag
  • cukier

    30 dag
  • jajka

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • powidła

    350 g
  • orzechy

    1,5 szkl.
  • mleko

    0,5 ltr
  • cukier wanilinowy

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto z 30 dag mąki,20 dag margaryny,10 dag cukru,4 żółtka i proszek do pieczenia.Zagnieść i podzielić na 2 części - rozwałkować i wyłożyć na dwie jednakowe blaszki.Na ciasto wykładamy powidła cienka warstwą i ubijamy pianę z 6 białek z dodatkiem 8-10 łyżkami cukru i drobno posiekanymi orzechami.
Na każdy placek wykładamy białka i pieczemy ok.45 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę budyniową:
Część mleka wlać do garnuszka,dodać 3 łyzki cukru,cukier wanilinowy - zagotować.
Z mąki pszennej,ziemniaczanek,2 żółtek i pozostałego mleka przygotować masę wlać go gotującego mleka i ugotować budyń.
Utrzeć masło i dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu.
Upieczone ciasto wystudzić jedno z niech obrócić i położyć na tacy następnie wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim plackiem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 16.03.2015 09:38
Dawno nie piekłam Pani Walewskiej, muszę to zmienić.
Ada-Gaba 27.02.2014 07:46
pyszne ciacho
dodi 05.11.2013 09:20
jedno z moich ulubionych ciast
Łukasz15 16.03.2013 09:45
Super deser
IZABELA29 23.02.2013 12:03
pyszne ciasto
caralajna 15.02.2013 07:55
fajne ciacho
Motorek 01.02.2013 09:58
fajną nazwę ma to Twoje ciasto
Wafelek2601 21.01.2013 13:15
Też takie robię i wszystkim polecam
jeta72 12.06.2012 14:14
pychotka :-)
caroline1983 08.05.2012 16:36
to ciasto prezentuje sie apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat