Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panforte

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały blanszowane 1 szklanka
czekolada gorzka 90 gram
skórka pomarańczowa 1 szklanka
kakao 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
miód 225 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Panforte

Migdały posiekaj nożem i przełóż do miski. Do migdałów dodaj skórkę pomarańczową, mąkę, kakao i przyprawy. Wymieszaj.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dodaj do migdałów i dokładnie wymieszaj.
Cukier wraz z miodem przełóż do garnka o grubym dnie. Postaw na średnim ogniu i gotuj do momentu aż cały cukier się rozpuści.
Tak przygotowany syrop dodaj do pozostałych składników i wymieszaj.
Masę przełóż do foremek lub okrągłej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 C. i piecz przez ok. 35 minut.
Gotowy deser odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 02.12.2016 11:39
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak