Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pan de sal czyli filipińskie bułeczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
woda letnia 1 i 1/3 szkl
olej 1/4 szkl
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 12 g
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia

Porada

Składniki na 10 - 12 sztuk. przepis znalazłam na www.mojewypieki.com. Nazwę bułek tłumaczy się jako solony chleb.

Przepis i sposób przygotowania na: Pan de sal czyli filipińskie bułeczki

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi należy zrobić rozczyn), dodajemy sól, cukier i wodę wymieszaną z olejem. Ciasto wyrabiamy aby było ono miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do miski, uprzednio oprószonej mąką. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Ciasto po wyrośnięciu krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, zwijamy w gruby rulon, tak jak zwija się naleśniki. Rulon obtaczamy w bułce tartej. Za pomocą ostrego noża ciasto dzielimy na 10 - 12 części. Kawałki układamy na blaszce rozcięciem ku górze. Bułki przykrywamy lnianym ręczniczkiem na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Bułki pieczemy w temperaturze 210ºC przez ok. 20 minut lub do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 01.11.2015 00:21
Oczarowało mnie zdjęcie bułeczek :) bo że smaczne to wiem na pewno - w końcu własnoręczny wyrób :)
slodkieniebo 30.10.2015 15:33
Dziękuje :)
wwwiolka 29.10.2015 21:19
Bardzo fajny przepis.
Katarzyna47 29.10.2015 20:32
Musze spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak