PALUSZKI ZIEMNIACZANE

PALUSZKI ZIEMNIACZANE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5
  • lekko roztopione masło

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • białka jaj

    2
  • kminek

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • bryndza

    8 łyżek
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania PALUSZKI ZIEMNIACZANE

Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy sól, bryndzę, masło, mąkę i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy w paski wg uznania ( ja kroje 7 cm na 1 cm) Paluszki smarujemy białkiem i posypujemu kminkiem.
Pieczemy w temp. 180 st.
Możemy zamiast kminku dać mak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

cukiereczek 25.04.2012 09:58
pycha
Barbara55 12.06.2011 16:14
smaczne
kielcok1 19.05.2011 17:11
dobrze spisane?
Ntalia 04.12.2010 13:18
Ciekawy przepis
Krzysztof42 17.08.2010 14:14
ciekawe
Patrycja42 21.05.2010 12:04
Wg przepisu w gazetce kulinarnej za 0,89 zł przesłanym przez Panią Bogumiłę to Pieczemy w temp. 180C na chrupko. Twój przepis różni się z przepisem Pani Bogumiły tylko tym że 1x8cm kroi Pani Bogumiła a Ty 7x1cm. Jak już coś spisujesz to pisz po swojemu a nie z gazetki słowo w słowo - bo to nie pierwszy Twój przepis z tych gazetek spisany... ( dla sprawdzenia to PP numer 1/2010 str. 17).
IlonaAlbertos 24.04.2010 22:55
Przepis bardzo ciekawy. Ile orientacyjnie wynosi czas pieczenia paluszków?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat