Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PALUSZKI Z DORSZA W BOCZKU Z LAWENDOWYM SOSEM SWEET-CHERRY

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 200 g
boczek parzony 6-7 plasterków
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól
Lawendowy sos sweet-cherry:
czereśnie 250 g
miód 3 łyżki
spirytus 2 łyżki
anyż
lawenda 4-5 gałązek
olej 1 (z prażonych orzechów)

Przepis i sposób przygotowania na: PALUSZKI Z DORSZA W BOCZKU Z LAWENDOWYM SOSEM SWEET-CHERRY

Paluszki z dorsza:
Filet z dorsza kroimy na ok. 2cm słupki/paluszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i owijamy każdy słupek w plasterek boczku.
Smażymy na oleju z wędzonych papryczek chili (jeśli nie mamy może być oliwa z oliwek) po ok. 2 minuty z każdej z 4 stron na średnim ogniu.
Lawendowy sos sweet-cherry:
Czereśnie myjemy, odpestkowujemy i smażymy 1-2 min. na oleju z orzechów.
Dodajemy lawendę, anyż i miód i smażymy 4-5 minut, aż sos się zredukuje.
Podlewamy spirytusem i podpalamy (flambirujemy). Kiedy alkohol się wypali sos jest już gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 24.06.2013 19:02
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak