Paluchy z kabanosem do piwa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • woda letnia

    120 ml
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Czosnek staropolski Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • Kabanosy wieprzowe Madej Wróbel

    55 g
  • fasolka szparagowa

    mrożona 90 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paluchy z kabanosem do piwa foto
Kabanosy przekroić na pół.
Fasolkę szparagową gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić.
Krok 2 - Paluchy z kabanosem do piwa foto
Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.

Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Paluchy z kabanosem do piwa foto
Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm.
W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć.
Krok 4 - Paluchy z kabanosem do piwa foto
Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów.
Krok 5 - Paluchy z kabanosem do piwa foto
Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli.
Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 25.06.2017 12:45
fajne paluchy
gosia56 25.06.2017 11:48
super pomysł
anka1988 25.06.2017 10:57
super przekąska
ben-ka 25.06.2017 10:34
podoba mi się pomysł !
Wacław 25.06.2017 10:24
fajny pomysł :-)
KORAL 25.06.2017 07:51
Dziękuję :) Polecam są świetne.
bertpvd 24.06.2017 23:43
smaczny przepis
tobi1989 24.06.2017 23:38
Fajniutkie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat