Paluchy Wiedźmy!!!

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szkl.
  • masło

    230 g
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • proszek

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jaja

    1 szt
  • wanilia

    1/2 laski
  • dżem

  • migdały

  • barwnik czerwony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dekoracji:
-migdały
-dżem
-barwnik spożywczy koloru czerwonego


Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
Formować paluchy rozmiarów prawdziwych palców, pamiętając że po upieczeniu paluchy troche urosną. Na jednym końcu palucha wcisnąć posmarowany dżemem z jednej strony migdał.(Jesli kolor dżemu jest mało wyrazisty można paluchy posmarować barwnikiem).
Zrobić nacięcia nożem w miejscach, gdzie palec powinien się zginać.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok 15minut.
Studzić na kratce.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 07.04.2015 12:50
rewelacja; nie wpadłabym na coś takiego:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat