Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy Łakomczuchy
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i szczypty cukru. Odstawiamy je na chwilę do wyrośnięcia zaczynu.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtko jaja, łyżkę oleju rzepakowego, sól morską oraz cukier i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy paluchy, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy ziarnami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut.
Blaszkę z paluchami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut.
Życzę smacznego! :)