Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy drożdżowe z serem i czarnuszką
Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do potraw, drożdże rozpuszczone w mleku, żółtka i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto zagniatamy dodając ostudzone masło , ciasto powinno być o jednolitej konsystencji . Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta i kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy serem, czarnuszką, przykrywamy serwetką i odkładamy w ciepłe miejsce na półgodziny.
4. Tak przygotowane paski z ciasta skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
5. Tak przygotowane paluchy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C na zloty kolor około 15 -20 minut.
6. Paluchy podajemy z Zupą Grzybową Kucharek.