Paluchy drożdżowe z serem i czarnuszką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Paluchy drożdżowe, to świetna przekąska do zabrania na wycieczkę rowerową, górską wędrówkę czy weekend w kamperze. Przygotowując je na dzień przed, macie pewność, że będą świeże i równie pyszne jak zaraz po upieczeniu. Będą one świetnie pasowały do Zupy Grzybowej Kucharek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże

    10 g
  • cukier

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło roztopione

    2 łyżki
  • mleko 3,2%

    ciepłe 2 szklanki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    2 łyżki
  • jajko

    roztrzepane 1 sztuka
  • ser bursztyn tarty

    1 szklanka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Do miski wkładamy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do potraw, drożdże rozpuszczone w mleku, żółtka i dokładnie mieszamy.  

2. Ciasto zagniatamy dodając ostudzone masło , ciasto powinno być o jednolitej konsystencji .  Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta i kroimy w paski o szerokości około 2 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy serem, czarnuszką, przykrywamy serwetką i odkładamy w ciepłe miejsce na półgodziny.

4. Tak przygotowane paski z ciasta skręcamy kilkakrotnie i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.

5. Tak przygotowane paluchy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C na zloty kolor około 15 -20 minut.  

6. Paluchy podajemy z Zupą Grzybową Kucharek.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat