Pałki kurczaka z piekarnika

Pałki kurczaka z piekarnika

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kuchnia amerykańska. Zamiast pałek można użyć udek, ser w oryginalnym przepisie to parmezan. Kolendrę można zastąpić dowolną zieleniną.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pałki z kurczaka

    6 sztuk
  • mąka

    0.5 szklanki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.25 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • kolendra posiekana

    2 łyżki
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • ser Dziugas

    80 gramów
  • cytryna

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem.

W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w jajku wszystkie porcje kurczaka, a następnie panierowałem je w bułce z serem.

Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z cząstkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

10.12.2018 10:10
Apetyczne pałki . Pomysłowa panierka z serem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat