Pałki indyka z tymiankiem i cytryną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    1 sztuka
  • tymianek

    8-12 gałązek
  • oliwa

    8 łyżek
  • indyk

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pałki z indyka myjemy. Osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem. Cytrynę należy sparzyć.Ścieramy całą cytryn ze skórki. Skórkę z cytryny wcieramy w pałki. Wyciskamy pół soku z cytryny na pałki z obu stron. Gałązki tymianku układamy po 2-3 z obu stron. Marynujemy kilka godzin(najlepiej na noc). Polewamy oliwą(jeśli pieczemy w rękawie nie trzeba). Nagrzewamy piekarnik do 180C. Pieczemy pałki ok 1h-1,15h. Jeśli w rękawie pieczemy to ok 10minut szybciej. Podaję z ryżem lub ziemniakami oraz surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 03.09.2013 14:39
wygląda znakomicie
joanna30 03.09.2013 12:18
Wspaniałe mięsko do obiadu
Megg 03.09.2013 10:35
wspaniałe, przepyszne mięsko
stefcia 03.09.2013 00:18
lubię takie mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat