Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałeczki drobiowe w pikantnym sosie czekoladowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bulion

pałki drobiowe 4
Liść laurowy suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku

Sos

bulion drobiowy 1 szklanka
cebula czerwona 2 sztuki
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 2-3 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
czekolada deserowa 5 dag 52 %
ząbek czosnku
cynamon Prymat szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pałeczki drobiowe w pikantnym sosie czekoladowym

Gotujemy wodę z listkami laurowymi i majerankiem.
Wkładamy umyte pałki i lekko solimy. Gotujemy do miękkości.
Sos.
Cebule siekamy i podduszamy na oliwie i maśle, dodajemy miód , ocet i sól.
Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec wrzucamy przeciśnięty czosnek.
Wlewamy bulion z pałek drobiowych , po zagotowaniu dodajemy drobno posiekaną czekoladę , gotujemy aż się rozpuści. Przyprawiamy cynamonem i pieprzem cayenne. Wszystko razem chwilę dusimy w razie potrzeby dolewamy bulionu.
Podajemy z ryżem i pałką drobiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 16.02.2016 23:25
Ciekawe połączenie
2milutka 16.02.2016 23:07
fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak