Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pakora warzywna

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
kolendra mielona 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki
kurkuma 2 łyżeczki
asafetida 1/4 łyżeczki
sól do smaku
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
woda letnia
ghee
mąka 225 z grochu włoskiego

Przepis i sposób przygotowania na: pakora warzywna

W miseczce wymieszać mąkę i przyprawy. Powoli dodawać wody aż ciasto będzie gładkie ale na tyle gęste żeby oblepiło warzywa.
Na patelni rozgrzać dobrze sporą ilość ghee lub oleju roślinnego (jak będą w nim pływać to będą miały ładniejszy kształt, również do większych kawałków jak brokuł czy kalafior trzeba głębszego tłuszczu)

Smażyć na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Ja warzywa najpierw podgotowuję, szybciej się zmażą potem. Jeśli smażymy surowe to układać na patelni taki sam rodzaj, żeby się równo usmażyły.

Dobrze jest pamiętać żeby wszystkie warzywa mieć gotowe jak już będziemy zaczynać smażenie, bo smażą się szybko.

Podaję z sosem z jogurtu i szczypiorku, może być czosnkowy też. Razem z sałata pełny, pyszny obiad.

Coś czuję, że małe fileciki z kurczaka będą również pyszne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak