Przepis i sposób przygotowania na: PAELLA Z KURCZAKIEM
Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu, by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.
Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również, czosnek kroimy w plasterki.
Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.
Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).
Gotowe!