Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paczuszki ze szpinakiem i 3 serami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak świeży 1/2 kg
ser feta 25 dag
ser capri typu włoskiego 15 dag
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 1 łyżka
pieprz do smaku
ser żółty 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Paczuszki ze szpinakiem i 3 serami

Szpinak myjemy. Do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, dodajemy szpinak i podgrzewamy, do momentu aż szpinak zmniejszy objętość i „przywiędnie”. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy. Odsączamy wszystko.

W misce mieszamy ze sobą sery: rozdrobnione widelcem, mieszamy ze szpinakiem (możemy go posiekać na drobniej).

Doprawiamy do smaku pieprzem.

Ciasto francuskie lekko odmrażamy, wałkujemy i kroimy na kwadraty.

Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę kopiastą farszu. Zaklejamy boki (składamy w trójkąty albo prostokąty ).

Każdą paczuszkę możemy posmarować rozbełtanym jajkiem, aby zarumieniły się.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na około 15-20 min.

*możemy również użyć szpinaku mrożonego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 30.07.2013 19:59
moje smaki.
Czarnula87 30.07.2013 14:27
bardzo fajny przepis
Andrzej8 30.07.2013 12:44
super pomysł
biatriss 30.07.2013 11:40
uwielbiam. czesto takie robie
Katarzyna34 30.07.2013 11:26
super rewelacja
V_kuchareczka 30.07.2013 11:11
to musi być pyszne
Megg 30.07.2013 11:00
wyglądają przepysznie
Paolcia 30.07.2013 10:31
bardzo apetycznie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak