Przepis i sposób przygotowania na: Pączki ziemniaczane z zielonym groszkiem
Kroki postępowania
Po 10-15 minutach, gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodajemy mrożony groszek. Tak żeby nie przerwać gotowania wody.
Przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Następnie odlewamy wodę, zostawiając nieco na spodzie i tłuczkiem rozgniatamy ziemniaki z groszkiem, nad palnikiem.
Dobrze jest zostawić groszek nie do końca rozgnieciony.
Do ugotowanych,tłuczonych i ostudzonych ziemniaków z groszkiem, kruszymy drożdże i posypujemy cukrem. Gdy drożdże rozpuszczą się dodajemy mąkę, jajka, ucieramy, powoli dolewając roztopione masło.
Dłonie lekko zwilżamy olejem. Z ciasta odrywamy kawałek po kawałku i lepimy pączki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).