Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 20 pączków

mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 50 g
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
cukier 1/3 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
spirytus 50 ml
margaryna 100 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypa

Masa serowa

twaróg półtłusty 500 g
budyń waniliowy 1 szt
cukier 2/3 szklanki

Na lukier

cukier puder 150 g
sok z cytryny 2-3 łyżki
woda gorąca 1-2 łyzki

Ponad to

olej do smażenia

Porada

Do smażenia pączków możemy użyć również smalcu

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z serem

1.
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci,a można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
2.
Ser mielimy dwu-trzykrotnie, dodajemy do niego budyń i cukier miksujemy. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką masy serowej. bardzo dokładnie zaklejamy i odstawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia
3.
Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło nadzienia będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. i studzimy
4.
Składniki na lukier wymieszać, a następnie posmarować nim pączki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 13.09.2016 12:31
świetne takie pączuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak