Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z serem
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci,a można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
2.
Ser mielimy dwu-trzykrotnie, dodajemy do niego budyń i cukier miksujemy. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką masy serowej. bardzo dokładnie zaklejamy i odstawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia
3.
Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło nadzienia będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. i studzimy
4.
Składniki na lukier wymieszać, a następnie posmarować nim pączki. Smacznego!