Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z nadzieniem makowo-kokosowym
Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 minut.
Do zaczynu dodać jajko, olej, żółtka, resztę cukru i spirytus, wymieszać dokładnie. Dodać mąkę i zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte podzielić na mniejsze na porcje, rozwałkować na grubość 1,5 cm i wyciąć krążki. Ułożyć na blacie podsypanym mąką, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15-25 min.
W szerokim garnku rozgrzać olej albo olej z dodatkiem smalcu.
Do nagrzanego wkładać po kilka pączków - smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone wyjąć na ręczniki papierowe i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
~ MASA makowa:
Mak zalać mlekiem kokosowym i doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, a następnie posłodzić, nakryć i odstawić na pół godziny do spęcznienia. Dodać niewielką ilość mąki kokosowej do zagęszczenia całości. Ostudzić i schłodzić.
~ LUKIER waniliowy:
Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i dodać niewielką ilość gorącej wody, po czym mieszać do uzyskania gładkiego gęstego lukru.
Nadziewać pączki za pomocą szprycy, póki są jeszcze mocno ciepłe.
Polać lukrem waniliowym, posypać suchym makiem i odstawić do ostygnięcia.