Pączki z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • cukier

    150 g
  • drożdże

    100 g
  • żółtka

    5
  • mleko

    0,5 l
  • olej

    1,5 l
  • margaryn

    2 łyżki
  • spirytus

    1 kieliszek
  • dżem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdżę rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka z szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki.Przykrywamy i odstawiamy na około 15 min. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Natępnie wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże i resztę mleka. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto aż będize odchodzić od ręki. N koniec wlewamy roztopione masło i spirytus. Wyrabiamy i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość bierzemy kawąłem ciasta i formujemy placek na który nakładamy dżem i zlepiamy formując pączka. Do rądla wlewamy olej w którym będziemy smązyć pączki. Wrzucamy pączka gdy sprawdzimy kawałkiem ciasta czy wypływa na wierzch jeśli tak wrzucamy pączki. Smażymy 2 min z każdej strony. Wyjmyjem na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem lub lukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Danka 15.02.2014 15:32
super wyszły
MarchiochaKucharzy 11.12.2013 11:08
musi być pyszne!
Bernadeta1 23.11.2013 21:28
domowe zawsze smaczniejsze
Angelika10 21.11.2013 23:23
pyszne pączki
Malgorzata549 21.11.2013 09:12
uwielbiam pączki
Agata3 16.11.2013 18:59
Pychotka :)
Aannkaa82 30.10.2013 19:45
NIgdy nie robiłam pączków ale bardoz lubię a domowe pewnie smakują lepiej niż te z cukierni.
gusia1000 25.10.2013 22:38
Swojskie najlepsze.
Dorota59 17.10.2013 18:58
bardzo dobre
Barbara777 10.10.2013 19:05
bardzo lubię pączki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat