Przepis i sposób przygotowania na: pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaów
drożdże pokruszyć do miski dodać łyżkę cukru oraz ciepłe mleko
wymieszać ,dosypać 3 łyżki mąki ponownie wymieszać aby nie było grudek.Odstawić aby rozczyn zaczął pracować .( 10 minut)
Mąkę przesiać do miski .Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę małymi porcjami dodawać do mąki rozczyn, ugotowane i przepuszczone przez maszynkę ziemniaki, wyrobić ręką ok. 10 minut. Ciasto będzie luźne,na koniec dolać wódkę Odstawić pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce Powinno podwoić objętość. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Lekko rozwałkować. Dużym kieliszkiem wykrawać kółka.Układać na podsypanej mąką ściereczce, przykryć drugą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.Tłuszcz rozgrzać Smażyć pączki ok. 2 minuty po każdej stronie.Polukrować.