Pączki z ciasta ptysiowego

Pączki z ciasta ptysiowego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

  • sól

  • mąka krupczatka

  • jajka

  • rodzynki

  • olej

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować 0,25 litra wody z tłuszczem i solą. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę tak aby nie powstały grudki . Masę ponownie podgrzewać, mieszać do czasu aż ciasto stanie się lśniące oraz będzie odstawać od ścianek naczynia i od łyżki . Gorącą masę łożyć do miski , wbić pojedynczo jajka i dodać rodzynki .Wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się elastyczne .Następnie odstawić je na 20 minut do lodówki .Ciasto kłaść za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor.Ciepłe posypać cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat