Pączki z bitą śmietaną

Pączki z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pączki z bitą śmietaną. Jak im się nie oprzeć?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 kilogram
  • drożdże

    50 gramów
  • mleko

    300 mililitrów
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    6 łyżeczek
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki

Do smażenia:

  • olej

    2 szklanki

Krem:

  • śmietana 30%

    250 mililitrów
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie

Do posypania góry:

  • cukier puder

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie ciasta:

Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki mleka i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Do wyrośniętych drożdży dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj trochę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na gorącym tłuszczu.

2. Przygotowanie kremu:

Kremówkę ubij na sztywno ze śmietaną w proszku.

3. Przygotowanie pączków:

Po upieczeniu pączków przetnij je na pół i wypełnij kremem. Górę posyp cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat