Pączki z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pączki z bitą śmietaną. Jak im się nie oprzeć?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    50 g
  • mleko

    300 ml
  • żółtka

    6 sztuk
  • jajko

    1 szt.
  • olej

    6 łyżeczek
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Do smażenia:

  • olej

    2 szklanki

Krem

  • śmietana 30%

    250 ml
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie

Do posypania góry

  • cukier puder

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ciasto

Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. 

2. Krem.

Kremówkę ubić na sztywno ze śmietaną w proszku.

Po upieczeniu pączków przecinamy na pół i wypełniamy kremem. Górę posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat