Pączki z adwokatem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na pączki:

  • mąka pszenna

    1 kg
  • masło 82%

    130 g
  • drożdże świeże

    100 g
  • mleko

    500 ml
  • cukier

    130 g
  • jajka

    1 sztuk
  • żółtka duże

    6 sztuk
  • spirytus

    3 łyżek
  • aromat waniliowy

    9 ml

Nadzienie adwokatowe:

  • likier adwokat

    360 ml
  • mleko

    360 ml
  • mąka pszenna

    1 duża łyż.
  • mąka ziemniaczna

    1 duża łyż.
  • żółtka

    1 szt.
  • cukier

    60 g

Lukier adwokatowy:

  • cukier puder

    300 g
  • likier adwokat

    110 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Nadzienie adwokatowe:
Mleko i adwokat wymieszać ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a drugą część wymieszać z żółtkami i mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia.


2. Lukier adwokatowy:
Adwokat utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania konsystencji lukru.


3. Ciasto na pączki:
Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta.


5. Tak przygotowane pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.


6. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


7. Jeszcze ciepłe pączki polać lukrem adwokatowym i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie napełnić nadzieniem adwokatowym za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat