Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki Ucierane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 7 szt
cukier drobny 0,5 szkl
mleko 3,2% 2 szkl
drożdże 100 gram
olej rzepakowy 0,5 szkl
masło 1 łyżka
sól do smaku
mąka pszenna 1 kg
cukier puder 4 czubate łyżki
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki Ucierane

Mleko, olej, masło i sól podgrzej tak, aby produkty były letnie.
Żółtka ucieraj razem z drobnym cukrem i drożdżami na jednolitą masę, a następnie dodawaj podgrzane składniki. Ucieraj w dalszym ciągu.
Następnie dodaj mąkę i zarób ciasto. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Z wyrośniętego ciasta formuj pączki. Gdy uformujesz ostatniego pączka te pierwsze smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zimne pączki smaruj za pomocą pędzla lukrem przygotowanym z wrzątku i cukru pudru.
Ewentualnie pączki możesz również oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego ;-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.02.2014 00:12
smakowite..pycha
Kejti 19.02.2014 21:24
Pączusie...uwielbiam :-)
Czyki 19.02.2014 13:20
Muszę koniecznie skosztować tych pączków:)
monisia1977 19.02.2014 07:27
super wyglądaja
Magi86
Magi86 18.02.2014 19:02
Świetny przepis, bardzo smaczne i kruche, a nie taka glina jak w sklepie ;)
noninka77 18.02.2014 18:17
pysznie wyglądają:)
Agata3 18.02.2014 18:02
jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak