Pączki Pyzy

Pączki Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. (szkl. poj 250ml ) mąki pszennej - dałam po połowie tortowej i zwykłej

    3,5
  • mąki do podsypania blatu

    trochę
  • szkl. cukru kryształu

    1/3
  • żółtko jajek

    4
  • dkg świeżych drożdży

    6
  • kostki masła (takiej standardowej 250g)

    1/4
  • szkl. mleka

    1,5
  • szczypta soli

    1
  • łyżka spirytusu

    1
  • szkl. konfitury różanej (ew. marmolady albo powideł)

    3/4
  • 1,5 szkl. cukru pudru + sok z połowy pomarańczy

    lukier:
  • 10 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej

    do posypania:
  • ok. 1 kg smalcu

    do smażenia:
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pączki Pyzy

Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru i 0,5 szkl. ciepłego mleka, wymieszać, odstawić aby podrosły.Mąkę przesiać z solą. Jajko i żółtka utrzeć na puszysty kogel-mogel z resztą cukru. Masło roztopić. Do mąki dodać rozczyn, ubite jajka i zarabiając wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić dość luźne ciasto. Na koniec dodać spirytus i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk i naczynia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat i ponownie zagnieść. Powinno być mięciutkie. Rozwałkować albo rozpłaszczyć rękami na placek grubości ok.2 cm i wycinać krążki szklanką. Na każdym ułożyć po 1/2 łyżeczki konfitury i dokładnie zlepiać brzegi formując kulkę wielkości niedużej mandarynki. Kulki układać luźno, zlepieniem na spód, na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę aby wyrosły. W rondlu rozpuścić tłuszcz. Musi być dobrze nagrzany, ale nie za gorący bo pączki spalą się z wierzchu a środek zostanie surowy. Na początek wkładamy jednego, może najmniej udanego pączka, i smażąc obserwujemy jak się rumieni - w razie potrzeby zmniejszamy albo zwiększamy ogień pod naczyniem. Pączki smażymy partiami nie wkładając na raz zbyt wiele sztuk bo bardzo rosną. Wkładamy je zlepienie do dołu i przykrywamy rondel pokrywką, smażymy ok.1-1,5 min. a następnie odwracamy (ja robię to patyczkiem szaszłykowym) i ponownie przykrywamy na kolejną minutę. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące smarujemy lukrem i posypujemy posiekaną skórką pomarańczową. Robiłam pączki pierwszy raz i jestem bardzo miło zaskoczona puszystością. Wyszły mięciutkie, pulchne, bardzo smaczne! Myślę, że ten przepis zagości u mnie przynajmniej raz w roku na Tłusty Czwartek! Z podanej ilości składników usmażyłam 32 pączki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

SmacznaPyza 03.11.2013 16:14
Bernadeta1, ciasto musi dobrze wyrosnąć, być puszyste a tłuszcz trzeba odpowiednio nagrzać - nie może być ani zbyt zimny ani za gorący. Nie są to ciastka dietetyczne, ale myślę, że czasami warto zrobić
Bernadeta1 02.11.2013 14:58
Ale rewelacyjnie wyszły, ja zawsze biję się piec pączków że napiją się dużo oleju
kaja1991 10.04.2012 20:55
niby po świętach ale jak patrze na zdjęcie to bym wsunęła jednego:)
maryśka 20.09.2011 08:54
są świetne
Karolina92 31.03.2011 17:53
Skoro robilas je pierwszy raz i sa tak wspaniale to aż Ci zazdroszcze :)))) no i lukier i skorka pomaranczowa, mmm :)
SmacznaPyza 03.03.2011 15:27
a nie mam pojęcia - smażyłam je też dzisiaj rano i nic takiego mi się nie dzieje, skórka nigdzie nie odstaje...
angelusia111 03.03.2011 13:13
Robiłam pączki według tego przepisu ale odstawała skórka dlaczego?
ewasylwia 16.02.2011 10:47
Piękne a jak muszą smakować
Ewa104 01.02.2011 14:30
Kurczę, co widzę te Twoje pączki to mam straszną ochotę je zrobić.Moja mama zawsze smażyła pączki, ja się nie podejmowałam tego wyczynu.Ale,że pierwszy raz je robiłaś i tak rewelacyjne wyszły to tylko podziw dla Ciebie jeszcze urósł.Przejrzałam różne strony w poszukiwaniu pączków idealnych i wszędzie najbardziej podobają mi się Twoje.Jeśli choć w połowie takie mi wyjdą to będzie już cud.
SmacznaPyza 22.01.2011 17:41
Ilona, nie bądź taka skromna! na pewno wyjdą śliczne i bardzo smaczne :-) jak masz jakiś wypróbowany przepis to chętnie poczytam i może wypróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat