Przepis i sposób przygotowania na: Pączki pieczone
Do wyrobienia ciasta możesz użyć robota kuchennego. Ciasto na pączki pieczone powinno być dobrze wyrobione, aby po wyjęciu z piekarnika, miały chrupiącą skórkę i były miękkie w środku.
Mleko podgrzewamy do ok 40 stopni. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy mleko, łyżkę mąki i cukier, odstawiamy do napuszenia w ciepłe miejsce.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, wlewamy olej.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1,5cm (nie cieńszy). Wykrawamy szklanką kółka i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pozostawiamy do wyrośnięcia, następnie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut, uważając aby pączki się nie spiekły.
Wyjmujemy pączki i jeszcze ciepłe nadziewamy dżemem przy użyciu szprycy.
Posypujemy po ostudzeniu cukrem pudrem.