Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masła 100 g
cukru 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mąki 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cukru pudru 2 szklanki
wody 1 łyżka
rum 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym

W średnim rondelku najlepiej z grubym dnem, na średnim ogniu doprowadź do wrzenia wodę, masło, cukier i sól, mieszając od czasu do czasu, tak by masło rozpuściło się zanim woda zacznie wrzeć.
Wsyp do rondla jednym ruchem całą przesianą mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż utworzy się z powstałej masy kula,ok, 1 1/2 minuty. Zmniejsz ogień do najmniejszego i mieszaj jeszcze przez 1 minutę, aby odparowało trochę wilgoci.
Przełóż powstałe ciasto do miski miksera i końcówką do ciast miksuj wrzucając po 1 jajku, zwracając uwagę by każde poprzednie było już całkowicie rozprowadzone. Następnie zacznij wlewać czwarte, rozbełtane jajko uważając by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie. Ma być błyszczące i zachowujące swój kształt.
Z papieru do pieczenia wytnij 25 kwadracików o boku 10 cm. Przygotuj też kratkę do wystudzania.
Przełóż gotowe ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij na każdym przygotowany kwadraciku okrąg o średnicy ok. 9 cm. W międzyczasie przygotuj też rondel z olejem roślinnym, którego wysokość powinna wynosić przynajmniej 5 cm od dna. Postaw rondel na dużym ogniu i porządnie rozgrzej olej.
Pracując partiami, umieszczaj ciasto w rozgrzanym oleju papierkiem do góry. Smaż tak przez około 15 sekund, po czym szczypcami kuchennymi zdejmij i wyrzuć wszystkie papierki (ładnie odchodzą). Smaż gniazdka na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym przełóż je najpierw na ręcznik kuchenny a następnie na kratkę do wystudzenia.
W celu zrobienia lukru, wymieszaj przesiany cukier puder z rumem dolewając tylko tyle wody, aby miał konsystencję gęstego jogurtu. Zanurz każde ostudzone gniazdko w lukrze i odstaw do zastygnięcia. Pączki najlepsze są w dniu smażenia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patriszja
Patriszja 19.02.2014 07:26
Dla wszystkich łasuchów rozumiem ten przepis :) Wygląda apetycznie :)
monisia1977 19.02.2014 07:25
mniam pycha
Gracer 18.02.2014 22:32
kto takich nie lubi ?
Jadwiga/Jaga85 18.02.2014 21:43
Uwielbiam:):)
Milka100 18.02.2014 21:23
ale rumowe pyszności
jasiek 18.02.2014 21:06
ciekawy deser
probofka 18.02.2014 20:39
paluszki lizać
Lis 18.02.2014 20:27
Wyglądają jak takie małe kaloryczne cudeńka:)
Romanowka 18.02.2014 20:26
smakowite ciacha!
Agata3 18.02.2014 20:25
ale kuszą:) smakowite:)
czekoladka_m 18.02.2014 19:57
Wyglądają wyśmienicie!!
aniagdz 18.02.2014 19:56
mmmm!:) pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak