Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym
Wsyp do rondla jednym ruchem całą przesianą mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką, aż utworzy się z powstałej masy kula,ok, 1 1/2 minuty. Zmniejsz ogień do najmniejszego i mieszaj jeszcze przez 1 minutę, aby odparowało trochę wilgoci.
Przełóż powstałe ciasto do miski miksera i końcówką do ciast miksuj wrzucając po 1 jajku, zwracając uwagę by każde poprzednie było już całkowicie rozprowadzone. Następnie zacznij wlewać czwarte, rozbełtane jajko uważając by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie. Ma być błyszczące i zachowujące swój kształt.
Z papieru do pieczenia wytnij 25 kwadracików o boku 10 cm. Przygotuj też kratkę do wystudzania.
Przełóż gotowe ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij na każdym przygotowany kwadraciku okrąg o średnicy ok. 9 cm. W międzyczasie przygotuj też rondel z olejem roślinnym, którego wysokość powinna wynosić przynajmniej 5 cm od dna. Postaw rondel na dużym ogniu i porządnie rozgrzej olej.
Pracując partiami, umieszczaj ciasto w rozgrzanym oleju papierkiem do góry. Smaż tak przez około 15 sekund, po czym szczypcami kuchennymi zdejmij i wyrzuć wszystkie papierki (ładnie odchodzą). Smaż gniazdka na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym przełóż je najpierw na ręcznik kuchenny a następnie na kratkę do wystudzenia.
W celu zrobienia lukru, wymieszaj przesiany cukier puder z rumem dolewając tylko tyle wody, aby miał konsystencję gęstego jogurtu. Zanurz każde ostudzone gniazdko w lukrze i odstaw do zastygnięcia. Pączki najlepsze są w dniu smażenia