Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki hiszpańskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 10 pączków

mąka pszenna 200 g
woda 250 ml
masło lub margaryna 100 g
jajko 4 szt

Na lukier

cukier puder 5 łyżek
gorąca woda 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Ponad to

olej do smażenia
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać. Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować.
Krok 1 - Pączki hiszpańskie foto
2
Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać. Ciasto parzyć ciągle mieszając,aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia
Krok 2 - Pączki hiszpańskie foto
3
W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem.
Krok 3 - Pączki hiszpańskie foto
4
Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
Krok 4 - Pączki hiszpańskie foto
5
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
Krok 5 - Pączki hiszpańskie foto
6
Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
Krok 6 - Pączki hiszpańskie foto
7
Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyć najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu pączki osączać na ręczniku papierowym.
Krok 7 - Pączki hiszpańskie foto
8
Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier. Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł. Smacznego!
Krok 8 - Pączki hiszpańskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagienkajagienka 06.11.2016 12:57
Lubię pączki więc spróbuję je zrobić.
edytazaw89@wp 12.10.2016 22:03
rewelacyjne
asiatok 11.10.2016 12:14
Pyszniutkie!
Mniam 11.10.2016 11:18
Muszę kiedyś zrobić te pączki :)
Iwusia 10.10.2016 22:53
uwielbiam je :)
Joanna Kryla 10.10.2016 19:54
Muszę przyznać, że ja też pierwszy raz robiłam:- wyszło pysznie) Ale są na pewno łatwiejsze w przygotowaniu niż tradycyjne pączki, no i lżejsze-można więcej zjeść:)))
halina17 10.10.2016 19:35
Lubię pączki :)
IKrakowianka 10.10.2016 19:17
uwielbiam takie pączki
MagdalenaIC 10.10.2016 18:51
Uwielbiam te pączki :)
cukiereczek 10.10.2016 17:24
rewelacyjne
Aleksandra/Olcia 10.10.2016 17:18
one są niesamowite,uwielbiam ich smak
Edita 10.10.2016 16:08
fajne paczki
Wiktoria29 10.10.2016 15:58
mmm....jak ja lubię takie paczki
Barbara13 10.10.2016 15:46
Uwielbiam je
Justi2401 10.10.2016 15:33
Jaki wspaniały, słodki grzeszek... mniam!
Beatris 10.10.2016 14:42
Muszę się przyznać, że nigdy nie robiłam takich pączków. Wyglądają tak pysznie, że muszę nadrobić tę zaległość :D Zabieram przepis do ulubionych...
ada.la 10.10.2016 14:28
wyglądają pysznie
ilka01 10.10.2016 14:15
fajne wyszły
kd045 10.10.2016 13:58
bardzo smaczne ;]
Patrycja33 10.10.2016 13:58
mmm wygladaja smakowicie, chetnie bym sie skusiła nie tylko na jednego :-)
Czyki 10.10.2016 13:30
Uwielbiam je:) znakomity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak