Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • woda

    200 ml
  • masło

    60 g
  • olej

    do smażenia
  • lukier

  • cukier puder

    1 szklanka
  • wrzątek

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pączki hiszpańskie

Przepis na ok. 20 pączków
W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).
Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Ola1984 30.01.2014 08:37
Bardzo pysznie wyglądają :)
Katarzyna59 18.01.2014 08:09
pyszne pączusie
EmciaPichci 17.01.2014 07:23
znane są również pod nazwą pączków wiedeńskich ;)
Maria 70 16.01.2014 23:21
Po naszemu to "gniazdka".
Małgorzata9 16.01.2014 21:54
moje ulubione
Kuchenka 16.01.2014 17:19
może zrobię, bo fajne i proste
Olga_SK 16.01.2014 16:54
Zdjęcie apetyczne :D
everay 16.01.2014 16:03
uwielbiam je:)
Laila2786 16.01.2014 13:06
super przepis
czekoladka_m 16.01.2014 12:58
Ale apetyczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat