Przepis i sposób przygotowania na: Pączki domowe
2.Jajką ubić z 2 łyżkami cukru do białości.
3.Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdzy i ubite jajka, wyrabiać ok 10-15 minut.Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus.
4.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejscu ciepłym, chronionym od przeciągów.
5.Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice. Ponownie szybko wyrobic ( ok 2-3 minuty).
6.Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką krążki.
7.Krążki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia (ok.40 minut).
8.Rozgrzać olej do temperatury 180 -190 stopni.
9.Wrzucać krążki na gorący olej i smażyć z obydwu stron na brązowy kolor.
10.Tak usmażone pączki możemy wypełnić budyniem lub marmoladą. W tym celu napełnić rękaw cukierniczy np. marmoladą i odpowiednią końcówką wbijać się w dowolne miejsce na białej obwódce pączków.
11.Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*Z podanych składników wychodzi około 20 pączków