Przepis i sposób przygotowania na: Pączki czekoladowe z dziurką
2. Jajka ubijamy z cukrem.
3. Do jajek z cukrem dodajemy jogurt i masło. Dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto. Będzie miało ono dziwną konsystencję - za gęstą na ciasto, które wlewamy do blachy, a za rzadkie na ciasto do rozwałkowania! Nie wystraszcie się :D
5. Ciasto wstawiamy na 2 godzinki do lodówki. Po tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji :)
6. Ciasto rozwałkowujemy - jeśli będzie zbyt lepie, podsypujmy mąką. UWAGA! Nie wałkujcie zbyt cienko. Ciasto powinno mieć ok. 8 mm.
7. Do wykrawania potrzebujemy dwóch przyrządów - mniejszego i większego kółka. Najpierw wycinamy większym - jak na pierogi, potem, w środku, wykrawamy mniejsze kółko --> tak powstanie nam pączek z dziurką :D
8. Smażymy pączki na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony.
9. Gotowe pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.