Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag.
drożdże 5 dag.
mleko 250 ml.
żółtko jajek 6 szt.
cukier 3/4 szkl.
masło 10 dag.
spirytus 3 łyżki
sól szczypta
olej do smażenia
dżem do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pączki

Drożdże pokruszyć.Dodać do letniego mleka.Wymieszać.Dodać 10 dag.mąki i cukier.Wymieszać.Odstawić rozczyn do wyrosnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać do mąki pszennej.Dodać również sól i spirytus oraz rozczyn.Wyrobić ciasto do momentu aż ukażą nam się pęcherzyki.Następnie dodać roztopione,chłodne masło.Wyrobić.Stolnicę posypać mąką pszenną.Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm.Wyciąć szklanką kółka.W środek włożyć dżem.Skleić brzegi.Uformować kulki.Przykryć czystą ściereczką.Odstawić do wyrośnięcia.Smażyć na rozgrzanym,głębokim tłuszczu pod przykryciem.Gdy zrumienią się odwrócić widelcem i dosmażyć bez przyktycia.Usmażone,lekko przestudzone pączki można polać lukrem i posypać skórką pomarańczową kandyzowaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 13.02.2013 17:06
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak