Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe ciasto z nutą mięty truskawkowej
Miętę zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1. 1/2 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki.
Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać kilka kropel aromatu i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Krótko zmiksować wszystko razem i szybko wyłożyć na przygotowane ciasto. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w trzech szklankach wody i schłodzić. Wsypać zamrożone owoce (u mnie maliny, czarne jagody, borówki, porzeczki) i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto. Przed podaniem udekorować owocami i listkami mięty truskawkowej.