Owocowa tarta z migdałową posypką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • masło

    150 g
  • żółtko

  • szczypta proszku do piczenia

  • cukier puder

    50 g
  • tłuszcz

  • masa

  • gruszki

    500 g
  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • cukier

    300 g
  • porzeczki

    300 g
  • żelfix

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto czyli: mąka, masło, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia, 2 łyżki wody wsypac do robota i wyrobic ciasto. (Lub szybko wyrobic rękami - ja polecam robot). Uformowac kulę, zawinąc w folię, odłożyc do lodówki na 2 godziny.
Porzeczki umyc, oczyścic, włożyc do rondelka, dodac połowę cukru. Doprawic do wrzenia, dodac żelfix, wymieszac, odstawic by galaretka przestygła.
Gruszki umyc, obrac, poprzekrawac na pół, wyciąc gniazdka nasienne. Włożyc do rondelka, dodac pozostały cukier i 4-6 łyżek wody, zagotowac. Gruszki wyjąc z syropu, dokładnie odsączyc.
Formę na tartę wysmarowac tłuszczem, wylepic ciastem. Spód ponakłuwac widelcem. Piec 25 min w tem 220 C. Wyjąc, ostudzic. Gruszki ułożyc na cieście, zalac galaretką, posypac płatkami migdałowymi. Odstawic na 30 min, by galaretka zastygła.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwona332 19.02.2011 14:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat