Oto mój "śledzik na raz"

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo lubimy śledzie w każdej odmianie i na różne sposoby. Tym razem zrobiłam śledzie w stylu "śledzik na raz". Smacznego!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • śledzie matjas

    8 sztuk
  • cebula

    3 sztuki
  • ogórki kiszone

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda z whisky Prymat

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dobrej jakości śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie 2 razy po 30 minut. Następnie przełożyć na durszlak i dobrze je odsączyć z wody.

Ogórki kiszone obrać ze skóry i drobno pokroić w kostkę.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć wraz z ogórkami do miski i posypać cukrem. Całość wymieszać. Śledzie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do cebuli.

Dodać musztardę Prymat Whisky, pieprz mielony i wymieszać. Wlać olej rzepakowy, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem jako małe kanapeczki, takie "na raz".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat