Oszukana karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki biszkopt

  • jaja

    6 sztuk
  • cukier waniliowy

    16 g
  • cukier

    1 szklanka 200 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem

  • krem do karpatki

    1 opakowanie
  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodajemy resztę cukru chwilkę miksujemy. Do białek dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy ewentualnie delikatnie miksujemy. Pieczemy ok 30 min w 170 st. C. Studzimy.
Krem przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na wystudzony biszkopt przekładamy krem i wstawiamy do lodówki. Jak ciasto się schłodzi dekorujemy posypką - ja zrobiłam to "na świeżo" i posypka jak widać się rozpuściła - co nie zmieniło smaku ciasta.
MonikaW
Blaszka standardowa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.11.2016 10:57
fajne ciasto
martynkacytrynka 13.11.2016 15:09
Super pomysł
agnieszka214 13.11.2016 14:16
Ciekawe ciasteczko
Krystyna32 13.11.2016 11:16
apetyczne ciasto
dodi 13.11.2016 10:31
pyszności, mniam
gusia1000 13.11.2016 01:06
Dobre ciasto.
mirosława4 12.11.2016 23:08
zapowiada się smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat