Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ostrygi
6 szt -
cytryna
1/2 szt -
ząbek czosnku
1 szt -
natka pietruszki
1 łyżka -
papryczka chili
1/2 szt -
szalotka
1 szt -
parmezan starty
2 łyżki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Ostrygi zapiekane
Ostrygi otwieramy, aby to zrobić należy mocno trzymać ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i za pomocą małego, ostrego nożyka podważać muszlę przy złączeniu. Jeśli ostryga się otworzy należy nożem odciąć mięsień z górnej muszli. Następnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, uważając by nie wylać płynu znajdującego się w środku. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny. Ostrygi polewamy przygotowanym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut.
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)