Ostrygi zapiekane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ostrygi

    6 szt
  • cytryna

    1/2 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • szalotka

    1 szt
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ostrygi otwieramy, aby to zrobić należy mocno trzymać ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i za pomocą małego, ostrego nożyka podważać muszlę przy złączeniu. Jeśli ostryga się otworzy należy nożem odciąć mięsień z górnej muszli. Następnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, uważając by nie wylać płynu znajdującego się w środku. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny. Ostrygi polewamy przygotowanym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 24.04.2016 09:57
chętnie bym spróbowała bo nigdy nie jadłam.
Internetowa Kuchnia 22.03.2015 13:21
Wyglądają fajnie :)
bertpvd 22.03.2015 10:48
jadłem na surowo i myślę że Twoje ostrygi są 100 x lepsze :)
adelajda 22.03.2015 10:33
wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam
Maridka19 22.03.2015 09:43
Pyszne ostrygi lubię je pod każdą postacią :)
V_kuchareczka 22.03.2015 08:49
apetycznie wyglądają
Krzysztof15 22.03.2015 06:58
bardzo lubie
tytka 21.03.2015 23:53
oj zjadłoby się !
norweska20 21.03.2015 23:08
rarytasik ....apetycznie :)
Kuchnia Marty 21.03.2015 22:26
@barbara11561, ostrygi nie są takie straszne jak wyglądają ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat