Ostra potrawka z fasoli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona

    25 dag
  • fasola biała

    25 dag
  • cebula

    2 szt
  • szynka chuda

    20 dag
  • tłuszcz

    1 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • chilli

    0,5 łyżeczki
  • boczek

    20 chudy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę umyć na sicie pod bieżącą wodą,zalać zimną wodą,moczyć przez 8 godzin.Namoczoną fasolę,odcedzić,zalać świeżą wodą(około 2,5 litra).Gotować bez przykrycia 10 minut.Cebulę obrać,pokroić,zeszklić na tłuszczu.Boczek i szynkę pokroić w kostkę.Cebulę razem z tłuszczem ze smażenia,szynkę,boczek i koncentrat dodać do fasoli.Rondel przykryć,gotować 40 minut(fasola musi być przykryta wodą).Gdy fasola będzie miękka,osolić,przyprawić chilli.Gotować bez przykrycia jeszcze 10 minut.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 31.05.2011 10:52
z czerwonej fasoli nie robiłam, ale super musi wyglądać
Ania67 18.05.2011 22:25
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat