Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostra pasta z chilli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słodka czerwona papryka 200 gram
koncentrat pomidorowy 100 gram
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
papryczki chilli 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ostra pasta z chilli

Słodką paprykę przekroić, pozbawić ziarenek i podzielić na części, włożyć do wysokiego naczynia (najlepiej szklanego), dodać pokrojoną w cząstki cebulę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i olej, zmiksować.

Ubrać gumowe rękawiczki, od papryczek odkrajać zielone końcówki, przekrajać papryczki na pół i pozbawiać ziarenek. Kiedy wszystkie papryczki będą obrane należy włożyć je do miski z pozostałymi składnikami.

Posprzątać bałagan po papryczkach, umyć wszystko co możliwe lub wstawić do zmywarki, zdjąć rękawiczki, wyrzucić je i czystymi dłońmi zmiksować papryczki z resztą pulpy na gładką masę.

Nałożyć masę do rękawa lub woreczka, uciąć końcówkę i nalewać porcje do słoiczków (u mnie 200ml), zakręcać i pasteryzować w kąpieli wodnej 15 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjąć z garnka, podokręcać i zostawić do gory dnem aż całkiem wystygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak