Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Polecam wypróbować mój przepis na orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek. Zawsze super smakuje, tak w letnie gorące, jak i w chłodniejsze dni.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • rabarbar

    800 gramów
  • truskawki

    250 gramów
  • cukier

    7 łyżek
  • woda

    2.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Łodygi rabarbaru umyjcie, pokrójcie na 2-3 cm kawałki (ja nie obieram).

2. Pokrojony rabarbar wrzuć do garnka, zasyp 7 łyżkami cukru, dodaj także truskawki.

3. Wlej do garnka 2 i pół litra wody. Zagotuj kompot na dużej mocy palnika, następnie zmniejsz na najmniejszy płomień i gotuj 25-30 minut.

4. Po przestudzeniu przecedź kompot, wyrzuć gesty miąższ, włókna i skórki rabarbaru.

Życzę smacznego, orzeźwiającego kompotu.

Dotamisio
Kompot można podawać z kostkami lodu. Można także dodać listki mięty (ja dziś nie miałam więc nie dodałam)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dotamisio 30.07.2021 09:49
Bardzo dziękuję za satysfakcjonującą mnie odpowiedź i powrót do pierwotnej nazwy przepisu. Pozdrawiam. Dorota
Dotamisio 29.07.2021 22:54
Nie wiem dlaczego nazwa została zmieniona na Szybki kompot rabarbarowy... Skoro ja podałam nazwę przepisu: Kompot rabarbarowo- truskawkowy
Doradca Smaku 30.07.2021 07:33
Nazwa została zmieniona, aby wyróżnić przepis na tle pozostałych. Zgodnie z opisem przepisu - nowa nazwa brzmi: Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek, Doradca Smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat