Kompot z rabarbaru i jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2,5 litra
  • rabarbar

    50 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Kawałki powinny być długości 3- 5 cm. Jabłek nie obieramy ze skórki, ale kroimy w ósemki wykrawając gniazda nasienne. Do garnka nalewamy zimną wodę, dodajemy rabarbar oraz jabłka i gotujemy do momentu zagotowania się. Dodajemy do smaku cukier. I odstawiamy kompot pod przykryciem na około 30 minut. Opcjonalnie możemy dodać również sok z cytryny. Kompot idealnie sprawdza się na upalne, letnie dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 14.02.2014 20:38
bardzo lubię taki szczególnie w upalne dni :)
Wafelek2601 24.04.2013 22:10
Pyszny jest taki domowy kompocik
IKrakowianka 16.09.2012 20:25
Często taki robię
Koper 02.09.2012 23:22
Jaki różowiutki :)
marta0906 27.08.2012 21:39
pychotka
tomek18 24.08.2012 08:10
pyszny kompocik
BozenA 08.08.2012 19:52
wspaniałe
Iwusia 27.06.2012 23:47
lubię
ziutula 19.06.2012 23:46
pić i pić takie smaki w upały..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat