Orzechowiec z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • masło roślinne

    1,5 kostki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • żółtka jaj

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • białka jaj

    6 sztuk
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • rodzynki

    5 dag
  • koniak

    50 ml
  • powidła

    20 wiśniowe
  • krem do karpatki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą z nich posmarować powidłami wiśniowymi. Białka jaj ubić na sztywną pianę dodając cukier. Na każdy z placków wyłożyć pianę. Placki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Rodzynki namoczyć w koniaku. Przygotować krem karpatkowy według wskazówek podanych na opakowaniu. Kilka łyżek kremu odłożyć. Do pozostałego dodać rodzynki wraz z koniakiem i wymieszać. Kremem przełożyć placki, tak. Ciasto posmarować odłożonym kremem karpatkowym i polać polewą czekoladową, ozdobić połówkami orzechów włoskich.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 02.09.2013 15:44
smaczny deser
ankaryba 26.07.2013 08:21
ale pychotka :-)
IKrakowianka 27.10.2012 19:25
świetne ciasto
Ewelina38 26.08.2012 21:09
rewelacyjnie się zapowiada to ciacho
jeanette_v 16.04.2012 10:03
Przepis bardzo innowacyjny a zarazem rewelacyjny!.
Barbara55 04.06.2011 17:56
niezłe ciasto
monika154 01.04.2011 09:00
pycha
pioge7 25.02.2011 16:35
apetyczny
gosia47-47 21.02.2011 19:01
musi byc super
rakow2 08.02.2011 14:59
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat