Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
masło roślinne 1,5 kostki
cukier puder 3/4 szklanki
żółtka jaj 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
białka jaj 6 sztuk
polewa czekoladowa 1 opakowanie
rodzynki 5 dag
koniak 50 ml
powidła 20 wiśniowe
krem do karpatki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec z powidłami

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą z nich posmarować powidłami wiśniowymi. Białka jaj ubić na sztywną pianę dodając cukier. Na każdy z placków wyłożyć pianę. Placki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Rodzynki namoczyć w koniaku. Przygotować krem karpatkowy według wskazówek podanych na opakowaniu. Kilka łyżek kremu odłożyć. Do pozostałego dodać rodzynki wraz z koniakiem i wymieszać. Kremem przełożyć placki, tak. Ciasto posmarować odłożonym kremem karpatkowym i polać polewą czekoladową, ozdobić połówkami orzechów włoskich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 02.09.2013 15:44
smaczny deser
ankaryba 26.07.2013 08:21
ale pychotka :-)
IKrakowianka 27.10.2012 19:25
świetne ciasto
Ewelina38 26.08.2012 21:09
rewelacyjnie się zapowiada to ciacho
jeanette_v 16.04.2012 10:03
Przepis bardzo innowacyjny a zarazem rewelacyjny!.
Barbara55 04.06.2011 17:56
niezłe ciasto
monika154 01.04.2011 09:00
pycha
pioge7 25.02.2011 16:35
apetyczny
gosia47-47 21.02.2011 19:01
musi byc super
rakow2
rakow2 08.02.2011 14:59
dobre
Iwusia 13.11.2010 12:28
Zgadzam się ciasto pycha !
Krzysztof42 12.07.2010 13:34
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak