Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składnik

orzechy włoskie 15 dkg
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
olej 1/4 szklanki
jajko 5 szt

masa

bita śmietana w proszku 120 g
masło 100 g
orzechy włoskie 50 g
mleko 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

Kroki postępowania

1
Przygotować orzechy włoskie
Krok 1 - Orzechowiec foto
2
Zmielić maszynką do orzechów
Krok 2 - Orzechowiec foto
3
Białka oddzielić od żółtek
Krok 3 - Orzechowiec foto
4
Ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania wsypać cukier .Dodać żółtka i dalej ubijać.
Krok 4 - Orzechowiec foto
5
Dodać obie mąki i proszek do pieczenia .delikatnie wymieszać .
Krok 5 - Orzechowiec foto
6
Dodać zmielone orzechy włoskie.
Krok 6 - Orzechowiec foto
7
Wlać olej i wymieszać dokładnie .
Krok 7 - Orzechowiec foto
8
Wylać na blaszkę
Krok 8 - Orzechowiec foto
9
Piec w 180 stopniach do suchego patyczka
Krok 9 - Orzechowiec foto
10
Wystudzić i przekroić
Krok 10 - Orzechowiec foto
11
Śmietanę proszku ubić z mlekiem ,dodać utarte miękkie masło lub margarynę ,dodać drobno pokrojone orzechy włoskie ,wymieszać i posmarować na pierwszy płat.
Krok 11 - Orzechowiec foto
12
Przyłożyć drugim płatem.
Krok 12 - Orzechowiec foto
13
Posmarować na wierzchu masą i posypać orzachami ,schłodzić w lodówce.
Krok 13 - Orzechowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.11.2015 21:53
Smaczne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak