Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe pierniczki.
Kroki postępowania
1 szklanka cukru
3/4 szklanki miodu prawdziwego płynnego
50 g margaryny
2 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki
3/4 szklanki orzechów tartych
3/4 szklanki migdałów słupki
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanka pokrojonych drobno suszonych moreli.
Miksujemy .
Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową .
Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem i posypanej mąką .
Robimy między nimi odstępy 2 -3 cm bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia.