Orzechowe paluszki z ciasta filo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciasto filo

    300 g
  • masło

    ok.100 g
  • orzechy włoskie

    100-120 g
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka ( z polewą ) lub 3 ( bez polewy )

Polewa

  • cukier

    135 g
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    150 g
  • Cynamon cały Prymat

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polewa. Wszystkie składniki umieszczamy i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut.
Orzechy z cukrem miksujemy, część możemy zostawić drobno posiekane.

Roztapiamy masło. Rozkładamy ciasto filo.
Arkusze kroimy ma trzy części, każda około 14 cm szerokości.
Bierzemy pierwszy arkusz ( 14 X 34 cm )cm smarujemy roztopionym masłem, posypujemy orzechami , powtarzamy tę czynność dwa lub trzy razy. Zwijamy każdy kawałek w rulon.
Wszystkie paluszki kładziemy na blaszce wysmarowanej masłem. Przed pieczeniem smarujemy pozostałym roztopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika paluszki smarujemy przygotowaną polewą i pozostawiamy do ostygnięcia.
DRUGA WERSJA BEZ POLEWY.
Orzechy miksujemy z 3 łyżkami cukru. Ta wersja jest mniej słodka i lepka, ale bardziej sucha.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat